Nieuwe regelingen voor verwijderen asbestdaken

Er komt een nieuwe aanpak voor het verwijderen van asbestdaken. Het plan bevat onder meer een nieuw fonds met leningen voor mensen die van hun asbestdak af willen. Dat schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) dinsdag aan de Tweede Kamer.

Het doel van de vervolgaanpak is om het mensen op korte termijn zo eenvoudig en aantrekkelijk mogelijk te maken hun asbestdak te verwijderen. Door onder meer leningen te verstrekken, de kosten te beperken, hulp van gemeenten met speciale ervencoaches en asbestdaken gezamenlijk te verwijderen.

Eén van de maatregelen is het oprichten van een fonds waaruit leningen voor het verwijderen van asbestdaken verstrekt kunnen worden. Dit kan tot en met 2028, om zo mensen te stimuleren op korte termijn in actie te komen. De Rijksoverheid draagt samen met provincies, gemeenten en banken bij aan dit fonds.

Een eerder wettelijk verbod op asbestdaken ging niet door. Het kabinet wil asbest vanwege de schadelijkheid nog steeds uit de samenleving verwijderen, ook zonder wettelijk verbod. Van Veldhoven: ‘Het gezondheidsrisico van asbest wijkt niet vanzelf. De daken waar dit nog in zit, zijn oud en verweren steeds verder. We willen mensen helpen hun asbestdak te verwijderen.’

Gezondheidsschade

Asbest is inmiddels al meer dan 25 jaar verboden. Asbest wordt niet meer gebruikt in nieuwe producten, maar werd vroeger veel gebruikt als onder meer bouwmateriaal veelal in daken. Voor eigenaren van een asbestdak wordt het probleem in de toekomst groter doordat verzekeraars asbestdaken uitsluiten. Ook komt het voor dat banken geen hypotheek verstrekken op dergelijke gebouwen. 

De gezondheidsschade van asbest kan groot zijn en longkanker veroorzaken. Uit het advies van de Gezondheidsraad uit 2010 bleek dat asbest gevaarlijker is dan voorheen werd gedacht, en dat asbestdaken de laatste grootste bron van asbestvezels zijn. Hoe ouder een asbestdak, hoe groter de kans dat asbestvezels vrijkomen.

BRON: https://www.nieuweoogst.nl/